Şifrenizi mi Unuttunuz?
Hesabınıza yeniden girebilmeniz için e-mail adresinize yeni şifrenizi göndereceğiz.
HIZLI MENÜ
Kars Şehir Dokusu

Coğrafi Doku

Büyük bir bölümü yaylalardan oluşan Kars’ın ortalama yüksekliği 1768 metreyi bulmaktadır. Allahuekber Dağı, Akbaba Dağı, Kısır Dağı, Aşağıdağ ve Aladağ şehrin önemli yükseltileridir. Doğu Anadolu’nun en geniş platosuna sahip olan Kars’ta bulunan irili ufaklı birçok göl, şehri besler. Çıldır, Karzak, Aygır ve Çenklice Gölleri bu göllerden başlıcalarıdır. Bu göllerin dışında Erhan Gölü, Turna gölü, Çenekci Gölü, Kuyucuk Gölü ilin önemli göllerindendir.

Ekonomik Doku

İklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak hayvancılık faaliyetlerine dayalı bir ekonomik yapının görüldüğü Kars’ta büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yanı sıra kaz ve arı yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

Kars’ın tanıtımı için sürdürülen çalışmalar ve yapılan yatırımlar ile ilin ülke turizmi içindeki payı ve önemini giderek artırmakta, her yıl daha fazla yerli ve yabancı turist Kars’a gelmektedir.

Kültürel Doku

Bölge üzerinde uzun yıllar hâkimiyet süren medeniyetler beraberinde özgün yaşam tarzlarını ve edebiyat, mimari, sanat gibi kültürel değerleri de beraberinde getirmiştir. Bu yönüyle Kars; görsel sanatlar, efsaneler, gelenekler, görenekler, halk hikâyeciliği, maniler ve türküler yönünden oldukça zengindir.

Bu zenginlik içerisinde âşıklık geleneği ayrı bir önem taşımaktadır. Binlerce yıllık sözlü gelenek kültürü, âşıkların anlatımları ile varlığını korumaktadır. Özgün değerlere sahip bir anlayış olan âşıklık geleneği; şiiri, müziği ve hikâye anlatımını içeren çok yönlü bir gelenektir. Âşıklar; yaşadıkları çağın ve yaşadıkları toplumun sosyal gerçeklerini dile getiren birer kültür taşıyıcılarıdır. Âşıklık Geleneği, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamındadır.

Şehirde bulunan konservatuvar, Kars’ta sanata verilen kıymetin en önemli örneklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Toplumsal Doku

Nice medeniyeti kucaklayan Kars’ın bugünkü topraklarında yerli, Kürt, Terekeme (Karakalpak) ve Azeri topluluklar yaşamaktadır. Sayıları az da olsa, Rusların egemenliği zamanında Kars’a yerleşen Malakankar ve Dukhoborlar gibi topluluklar kentin kültürel mozağine zenginlik katmaktadır.

Binlerce yıllık tarihinde birçok dine ev sahipliği yapmış olan Kars’ta pek çok etnik kökenden ve inanıştan insan, tüm dünyaya örnek olacak şekilde dostça yaşamaktadır. Kentteki hoşgörü havası; Kars insanının güler yüzüne, samimiyetine ve misafirperverliğine yansımıştır.